Rapport: Skimmelsvamp har angrebet Krusåskolen!

Skimmelsvampen har masket sig godt på trækonstruktionen i visse dele af bygningerne i Kruså, som efter planen skulle huse Fjordskolen. Det står i en rapport fra Teknologisk Institut, der havde som formål at undersøge indeklimaet. Resultaterne er ikke just opmuntrende: På 20% af det testede areal er der markant høje antal af skimmelsvampsporer. Som allerede blev frygtet (læs her), er der tilsyneladende steder, hvor fugtindtrængning og kuldebroer har fået skimmelsvampen til at blomstre.

LÆS MERE OM RAPPORTEN VED AT KLIKKE HER (INKL. DOWNLOAD)

Ifølge rapporten kan skimmelsvampvæksten over det ene lokale skyldes vandindtrængning i tagets trækonstruktion. Det kan betyde, at nabolokaler i samme fløj og lokaler med lignende forhold også er påvirket. Videre undersøgelser bliver anbefalet i rapporten for at afdække omfanget af skimmelvæksten, fordi det kan påvirke indeklimaet negativt.

Der er adskillige elever på skolen som har nedsat immunforsvar, og har store problemer med at tåle skimmelsvamp og andre allergener. Der er børn med hjerte/lungefejl, mavesonder, muskelsvind osv. Det er derfor endnu mere vigtigt, at indeklimaet er i orden.

Rhodotorula_mucilaginosa_colonies_53Skimmelsvamparten, som der er tale om her, har det videnskabelige navn Rhodotorula mucilaginosa. Det er en gærsvamp, som kendetegnes ved en orangerød farve. I det påvirkede lokale er der et sporetal på over 1200, som er ekstremt højt forhold til det samlede sporetal på blandede svampearter i udendørsluften, som er på omkring 20. Adskillige videnskabelige artikler tyder på, at svampen i sjældne tilfælde kan inficere mennesker, der er følsomme for det. Især hvis de har en blodsygdom eller får drop.Men det afskrækker ikke kommunen! I en hovedrystende udmelding til JydskeVestkysten bliver rapporten fremstillet som om det endegyldigt beviser, at “indeklimaet er i orden på skolen”. Man gør som om skimmelsvampen kun har påvirket 2 lokaler i Krusåbygningerne. Resten af skolen skulle være OK:

INDEKLIMAET ER I ORDEN PÅ SKOLEN I KRUSÅ – JYDSKE VESTKYSTEN

Men det er langt fra sandheden! Der er nemlig kun taget 10 prøver af et sted mellem 100-150 rum inde i bygningen. Der er hele afdelinger og vinger, hvor der slet ikke er taget prøver! Så det eneste man egentlig kan sige er, at der er konstateret skimmelsvamp i 20% af prøvene. I rapporten står der udtrykkeligt, at der skal videre undersøgelser til for at vurdere omfanget af skimmelvæksten.
Kirsten Nørgård Christensen, formand for byggeudvalget, udtaler dog at:

“Resultatet viser ikke noget, der bremser planerne om at flytte Fjordskolen til Kruså”

 Men det er det stik modsatte, hvad man burde tage fra denne rapport. Det burde i stedet få alarmklokkerne til at ringe om, hvor meget skimmelvæksten har grebet omkring sig. Og hvor meget vil det mon komme til at koste at få det udrenset?
Det eneste vi får at vide er:

“Der er problemer med tagkonstruktionen i den nordlige fløj, og det skal undersøges nærmere. “

Men hvad der ikke bliver nævnt er at disse problemer netop påregnes skimmelsvampvækst i trækonstruktionen. Det vækkes dermed det indtryk, at dette blot er noget byggeteknisk og ikke har med skimmelsvamp at gøre!

Men det er klart, at kommunen ikke er interesseret i en faktuel fremstilling af de virkelige forhold i Kruså.  Op til beslutningen til at flytte Fjordskolen blev de nuværende afdelinger i Aabenraa by fremstillet som “en brændende platform” pga. PCB og pladsmangel. Kruså-scenariet var derimod blevet gjort til en attraktiv mulighed ved at fuske med tallene.

Penge, der var sat til side til forundersøgelser er ikke blevet brugt. Disse forundersøgelser kunne ellers have klarlagt disse, og andre forhold. Det ville have gjort Kruså-scenariet pludselig meget mindre attraktivt og meget mere kostbart! Dermed vil det have været sværere for kommunen at få det gennemtvunget.

Så lad os lige tænke på det her:

  • To lokaler på Posekærvej med ikke-akutte niveauer af PCB er i kommunens egne ord “en brændende platform”, som gav anledning til flytningsplanerne.
  • To lokaler i Krusåbygningen, som er angrebet af skimmelsvamp er “ikke noget, der bremser planerne”.

Bruger man mon en anden slags logik hos kommunen?

Og det er allerede blevet påvist, at Krusåbygningen vil have en mindre areal end Fjordskolens nuværende afdelinger sammenlagt.
Så hvorfor var det nu lige, Fjordskolen skulle flyttes til Kruså?

 

 

Skriv et svar